Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
Aktuelt– Oppfyller ikke våre forventninger

– Oppfyller ikke våre forventninger

Anette Trettebergstuen (Ap) syns Kulturdepartementets svar på evalueringskritikk er arrogant.

I forrige Museumsnytt får Kulturdepartementet kritikk fra museumssektoren og opposisjonen på Stortinget for ikke å inkludere en ekstern evaluering av museumsreformen i forarbeidet til museumsmeldinga som skal komme i 2021.

I denne utgaven kan du lese et tilsvar på kritikken, i leserinnlegget «Når fjær blir til høns» av statssekretær Knut Aastad Bråthen. Her argumenterer han for at museumsmeldinga, når den kommer, vil inneholde en samlet vurdering av museumsreformen så langt, og at dette er svar på stortingsvedtaket i 2017 der regjeringen ble bedt om å gjennomføre en helhetlig vurdering av reformen.

– Maken til arroganse

Anette Trettebergstuen (Ap) mener departementet ikke svarer på kritikken med dette innlegget.

– Makan til arroganse. Statssekretæren mener altså at bransjen og opposisjonen gjør fjær til høns når vi understreker nødvendigheten av en god evaluering av museumsreformen. At vi lukker øynene for kunnskapsutviklingen som har skjedd på området, sier hun. Trettebergstuen er nesteleder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

– Dette handler om at vi må vite hvor vi er før vi peker på veien videre. Vi må vite hvordan den faktiske situasjonen i museene er og hvordan reformen har påvirket dette, nettopp for å sikre et godt museumstilbud for fremtiden, i hele landet, sier hun.

Må gå bak tallene

– Vår klare forventning er at evalueringen må innebære at man også går bak tallene i statistikken og evaluerer den faktiske situasjonen til museene, både de som er del av museumsnettverket og de museene som ikke er del av dette, sier Trettebergstuen. Hun viser til at flere museer har utfordringer med eierstyringen mens andre sliter økonomisk etter 6 år med effektiviseringskutt. Hun mener det er fint med alt arbeidet som nå gjøres i forkant av museumsmeldinga, men at en rekke problemstillinger ikke inngår i dette arbeidet.

– Da Stortinget ba regjeringen om å vurdere reformen i 2017 var målet å identifisere utfordringer og suksessfaktorer rundt problemstillinger som eierstyring, økonomi, ressursstyring, ledelse, personal og publikumsaktivitet, i tillegg til å synliggjøre utfordringer som bør løses gjennom videre politisk oppfølging, sier Trettebergstuen.

Meldinga vil gi svar

Kultur- og likestillingsdepartementet har fått forelagt denne siste kritikken fra Trettebergstuen:

– Så langt departementet kan se er problemstillingene som Trettebergstuen ønsker belyst innenfor det meldingen tar mål av seg å si noe om, sier statssekretær Knut Aastad Bråthen.

Les også:
Dropper evaluering av museumsreformen og Når fjær blir til høns


Artikkelen er hentet fra papirutgaven av Museumsnytt (nr. 1/2020). Kontakt redaksjonen for abonnement til kr. 300,- i året.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser