AktueltUniversitetsmuseet i Bergen ble Årets museum 2021

Universitetsmuseet i Bergen ble Årets museum 2021

– Vi er litt ekstra stolte over å vinne fordi det er så mye kvalitet i de andre nominasjonene, sa en glad museumsdirektør.

Sammen med kollegene Eli Hausken og Camilla Nordby kunne nemlig Henrik von Achen, direktør for Universitetsmuseet i Bergen, i dag ta imot prisen Årets museum 2021.

Dette skjedde i ballsalen på Bymuseet i Oslo (Oslo Museum) etter en ekstra lang nominasjonsprosess, siden prisutdelingen ble avlyst i 2020 på grunn av pandemien.

Fire nominerte

Konkurrentene, som von Achen refererte til, var de tre andre museene som var nominert til prisen: Nordlandsmuseet, Museum Stavanger og Norsk Oljemuseum. Representanter fra disse museene var også til stede, og alle fikk diplom og hver sin anerkjennende begrunnelse fra juryleder Kristin Ørmen Johnsen.

Fire personer oppstilt ute på Bymuseet i Bergen
Vinnerne fra Universitetsmuseet i Bergen sammen med juryleder Kristin Ørmen Johnsen (foran). Bak fra venstre: Eli Hausken, avdelingsleder ved Avdeling for forskningskommunikasjon, Henrik von Achen, direktør og Camilla Nordby, avdelingsleder ved Avdeling for samlingsforvaltning. Foto: Signy Norendal

Den nåværende bygningen til Universitetsmuseet i Bergen – Naturhistorie, åpnet i 1865. I 2013 måtte museet stenge disse dørene for totalrenovering, og i 2019 kunne de endelig åpne dørene til flunkende nye utstillinger i den fredede bygningen. Universitetsmuseet i Bergen har også kulturhistoriske samlinger, og det er et samlet museum som har vunnet prisen. Juryens begrunnelse for valget av vinner har likevel et visst fokus på rehabiliteringen:

Nytenkende tradisjonsbærer

«Vinneren er et museum som gjennom nytenkning og nye måter å formidle historie og forskning på, har gjennomført en omfattende rehabilitering av bygninger og utstillingsfasiliteter. Like viktig som å åpne rommene og etablere nye møteplasser, er måten de gjennom sin innovative og dristige formidling ønsker kommende generasjoner velkomne uten å bryte båndene til historien og tradisjonene. De som kjenner museet fra før vil fortsatt føle seg hjemme i det som er et viktig kulturelt og historisk symbol for byen og regionen det ligger i. Men i den moderne tenkningen rundt kunnskap og viten, og i det viktige samspillet mellom forskning og nysgjerrighet, tar de samfunnsomveltningene og vår tids behov på lekende alvor. Slik blir vinneren en tradisjonsbærer som står støtt i sin framtid uten å miste perspektiver og kommende mål av syne.»

I sin takketale trakk von Achen paralleller til gjenoppbyggingen av Nidarosdomen da han snakket om det omfattende rehabiliteringsarbeidet.

– Da man begynte å gjenoppbygge og restaurere Nidarosdomen på midten av 1800-tallet, ble det noe mye mer enn å renovere selve bygningen. Det var nasjonsbygging, man renoverte Norge, man restaurerte Norge, man fylte opp igjen en nasjonsforståelse som hadde hatt trange kår gjennom de siste 400 år. Vi prøvde, og vi syns langt på vei vi har lykkes med, å gjøre noe av det samme: Nemlig å bruke renoveringen av den gamle museumsbygningen, landets eldste stående museumsbygning, til å renovere mer enn bygningen, men også forestillingen om hva et universitetsmuseum er, kan være, bør være og har mulighet for å bli, sa han.

Et balansespørsmål

Von Achen takket også de andre nominerte, og henvendte seg til hele museumssektoren da han snakket om museene som avgjørende viktige samfunnsinstitusjoner.

– Det er et balansespørsmål. Balanse mellom å ta vare på det gamle og skape noe nytt. Mellom forståelse og opplevelse. Og for oss – mellom å være en brobygger fra universitetet til samfunnet, og fra samfunnet til universitetet. For bare den kunnskapen som deles, er en kunnskap som kan komme til nytte.


Årets museum

  • Prisen for Årets museum deles hvert år ut av Norges museumsforbund, vanligvis i forbindelse med forbundets årsmøte.
  • Årets museum 2020 ble ikke delt ut på grunn av pandemien. Museene som var nominert til prisen i 2020 var de samme som de nominerte i 2021.
  • Juryen for årets museum består av stortingsrepresentant og leder av Familie- og kulturkomiteen Kristin Ørmen Johnsen (leder), Lene Høst-Madsen, museumsdirektør Skanderborg museum og Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen. Sekretær for juryen er Liv Ramskjær, generalsekretær i Norges museumsforbund 

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser