Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
AktueltOgså museum trues

Også museum trues

En nasjons museumssamlinger bidrar til innbyggernes felles hukommelse og identitet. Ukrainske museer frykter ødeleggelse av sine kulturminner, og kjemper for å få dem i sikkerhet.

– I hele dag har vi pakket gjenstander for å flytte dem ned i kjelleren. Det meste er nede. Jeg hadde tenkt å sende de mest verdifulle med fly til Sverige, men fikk ingen respons fra Kulturdepartementet. Nå er det for seint.

Dette skrev Fedir Androstsjuk, direktør ved Historisk museum i Ukraina, i en e-post til Kulturhistorisk museum 25. februar, forteller Klassekampen, i artikkelen Kulturminner kan gå tapt. Androstjuk ber nordiske museer om hjelp.

KULTURSKATTER: Ved Historisk museum i Ukraina jobber de for tiden på spreng for å pakke ned og sikre verdifulle gjenstander. Foto: https://www.flickr.com/photos/sashafujin/3515482056/

Dokumenterer opprør

Androstjuks kollega Ihor Posjyvajlo, direktør ved Maidanmuseet i Kyiv, forteller til New York Times at de ikke rakk å flytte museets viktigste verk før invasjonen natt til torsdag 24.februar.

– Vi hadde planlagt hvordan vi skulle forberede oss på krigen. Men nå som det er krig, er situasjonen en annen.

Museets fulle navn er «Det nasjonale minnesmerket for de himmelske hundre heltene og museet for Verdighetsrevolusjonen». Det ble grunnlagt i 2014, til minne om det som kalles Maidanrevolusjonen eller Verdighetsrevolusjonen, som fant sted den vinteren. Tusenvis av mennesker marsjerte i gatene i protest mot at president Viktor Janukovitsj gikk bort fra en avtale om å knytte seg opp mot EU og Vesten, og heller ville inngå inngå en avtale med Russland. 107 personer ble skutt og drept.

Maidanmuseet har en samling på rundt 4000 objekter knyttet til disse demonstrasjonene og kampen for selvstendighet og demokrati i Ukraina mer generelt. Deres oppgave er å bevare, presentere og spre vitnesbyrd om kampen for nasjonal og personlig frihet og verdighet, menneskerettigheter og demokrati i Ukraina, skriver de på sin nettside.

Nå er også minnene i fare.

VERDIGHETSREVOLUSJONEN: Vinteren 2013 og 2014 støtte demonstranter og opprørspoliti sammen i sentrum av Kyiv. Maidanmuseet har siden den gang jobbet systematisk for å dokumentere og bevare historien. Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp / NTB

Museumsforbundet: Beskytt kulturminnene!

Norges Museumsforbund gikk i går ut med en pressemelding der de uttrykker sin solidaritet med det ukrainske folket generelt og museene spesielt.

– Tap av kulturminner påfører langt mer skade enn den rene materielle ødeleggelsen. Slike tap påvirker også innbyggernes identitet, historie og kulturarv fordi de sier noe om hvem man er som individ og folk. Et angrep på kulturminner er derfor et angrep på identiteten og verdigheten til befolkningen, og tap av kulturarv vil prege fremtiden, heter det i pressemeldingen.

Forbundet ber den norske regjeringen om å ha fokus på betydningen av kulturarven og sammen med det internasjonale samfunnet bidra til å redusere risikoen for ødeleggelse i det internasjonale arbeidet med krisen i Ukraina.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser