Det er ikke alle som veit at polarfareren Roald Amundsen ble født i Fredrikstad, mens flere kjenner til hjemmet hans i Svartskog som i dag er museum. Barndomshjemmet Roald Amundsens Minde har lenge vært museum og i 1997 sto et konferansebygg klart. Interessen for stedet var imidlertid dalende og ingen tok godt vare på stedet. Men nå skjer det ting, takket være entusiaster.
Drahjelp fra Frammuseet
Med det nye opplevelsessenteret og museet håper initiativtakerne at flere vil oppdage den berømte polarfareren og hans fødested. I helgen åpner senteret utstillingen: «Drøm store tanker – nå høye mål». Utstillingen vil fortelle om Roald Amundsens liv, fra tiden som ung drømmer til han ble den verdensberømte polarfareren. Utstillingen vil også fortelle om tiden Roald vokste opp i, og om den gangen Fredrikstads skuter seilte over verdenshavene. Senteret har fått mye drahjelp fra Frammuseet.
– Det har betydd veldig mye for det faglige museumsinnholdet at Frammuseet har engasjert seg så sterkt. Avtalen med dem omfatter historiefaglig bistand og kvalitetssikring, utlån av utstillingsgjenstander, film og bilder, og hjelp til å utforme og produsere utstillinger og markedsarbeid, forteller Øyvind Arntsen.
Den tidligere programlederen i NRK P2s «Museum» er nå frivillig dugnadsarbeider i etableringen av senteret som får navnet Stiftelsen Roald Amundsens fødested, forkortet RAF.
Unik destinasjon
Målet er å skape en unik destinasjon som skal trekke folk fra nær og fjern og skape et sted med nasjonal betydning.
– RAF ønsker å bli et sentralt knutepunkt for besøkende, skoler og utdanningsinstitusjoner, og nærmiljøet. Vi ser også for oss utleie av lokale og en rekke andre prosjekter utenfor senteret. Roald Amundsen er jo Norges mest kjente oppdager. Attraksjoner og opplevelser knyttet til hans liv vekker interesse nasjonalt og internasjonalt, forteller daglig leder Wiggo Andersen, kjent reiselivsmann og en av initiativtakerne til senteret.
– Vi vil prøve å gjenopplive hans ekspedisjoner i en moderne drakt, ha fokus på klimautfordringer, Arktis og nordområdene i det hele tatt, for elever og studenter. Roald Amundsen er relevant på så mange områder, forklarer Arntsen som legger til at neste år er det 150 år siden Amundsen ble født og det er 110 år siden Sydpolekspedisjonen. Det skal selvfølgelig også markeres..
Profesjonell museumsutstilling
– Blir dette først og fremst et opplevelsessenter eller et museum?
– Vi ble anbefalt av en museumsbestyrer å ikke kalle det for et museum, for da kommer det bare gamle mennesker hit, mente han. Dette blir et møtested og opplevelsessenter, men også med en profesjonell museumsutstilling med filmer, bildemontasjer og gjenstander. Det skal være en lav terskel for å komme hit, men samtidig satser vi på høy kvalitet, sier Andersen.
Fredrikstad kommune står som den formelle eieren av senteret og er også den største økonomiske bidragsyteren. I tillegg søkes det midler fra stiftelser og fra det lokale næringslivet. Initiativtakerne opplever velvilje fra mange kanter.
En av de store kjendisene
– Er Roald Amundsen underkommunisert i dag?
– Han er nok noe glemt i vår samtid, men samtidig veit vi jo at Frammuseet har mange hundre tusen besøkende hvert år. Han var jo en av de største kjendisene i verden i sin samtid og var på alle forsidene. Amundsen oppdaget Nordvestpassasjen fra Atlanterhavet til Stillehavet, han var først på Sydpolen og gjorde grunnleggende polarforskning. I tillegg var han en pioner innen luftfart og finansierte sine reiser med store foredrag og med en rekke bøker. Og han var en mann av folket, veldig ulik Fridtjof Nansen, forteller Arntsen som har inngående kjennskap til sin «sambygding».
– Jeg er i grunnen skeptisk til at det lages museer og monumenter på alle steder der kjente folk har bodd, men dette stedet har så mye mer, sier Geir O. Kløver, direktør ved Frammuseet.
– Uteområdet, lokaliseringen ved Glomma, historien om familierederiet, og ikke minst at det nå er kompetente, erfarne og entusiastiske personer bak, med mulighet for å skaffe finansiering av drift og vedlikehold. Samarbeidet vårt kommer til å fortsette, men det avhenger av hvordan begge institusjoner utvikler seg. RAF må være selvdrevet, ha sine egne prosjekter, og ellers kan det være stordriftsfordeler med enkelte innkjøp, tilsvarende arrangement på begge steder og lignende. Jeg tror RAF kan bli et sted med betydning for både lokale og tilreisende.
www.roaldamundsen.no