lørdag, 27. november, 2021

MENY

lørdag, 27. november, 2021
LederKlok utsettelse

Klok utsettelse

Et forslag til ny definisjon av museum ble lagt fram til avstemning på ICOMs generalkonferanse i Kyoto 7. september.


Forslaget var kritisert fra mange hold, og flere nasjoner hadde varslet dissens. Det hele endte med at avstemningen ble utsatt til juni neste år, hvor et nytt forslag kan bli lagt fram. Etter alt å dømme var dette en klok avgjørelse.

Det framlagte forslaget, utarbeidet av ei arbeidsgruppe ledet av danske Jette Sandahl, har vært betegnet som progressivt og framtidsrettet og vil åpenbart mye. Men teksten er nesten for lett å latterliggjøre, allerede på språklig grunnlag. Det er en 99 ord lang kronglete tekst med patosfylte formuleringer, der museer blant annet beskrives som «polyphonic spaces», som skal bidra til blant annet «planetaric wellbeing». (Forslaget i sin helhet kan du blant annet lese i denne kronikken av Petter Snekkestad)

Men motstanden stikker dypere enn definisjonens språklige uttrykk. 24 nasjonale ICOM-avdelinger hadde på forhånd meldt fra om motstand mot forslaget. De fire styremedlemmene fra Norsk ICOM som var i Kyoto var delt i sitt syn, og ville ha stemt forskjellig.

Flere her hjemme har gitt uttrykk for at teksten minner mer om en visjon for museer enn om en definisjon av museer. Ikke alle museer, museumsfolk eller ikke minst museumsbesøkende vil kjenne seg igjen i at museer er polyfone rom som skal ha som mål å bidra til planetarisk velvære eller sosial og global rettferdighet.

Vellet av begreper som kritisk dialog, mangfold, rettigheter, menneskeverd osv. framstår politisk ladd. Som definisjon ville den trolig virket polariserende og mot sin hensikt, ved å skape mistillit mellom museene og den gruppen mennesker som oppfatter at de er en del av en kulturkrig mot «venstresidens identitetspolitikk». Mennesker som allerede har mistet tilliten til NRK, universiteter, skoler og andre samfunnsbærende institusjoner. Museene bør heller forsøke å nå disse gruppene, i stedet for å støte dem fra seg.

Jeg vil (med tillatelse) sitere noen kloke ord fra Eirik Kristoffersen, direktør for Norsk jernbanemuseum, som i et facebookinnlegg blant annet skriver følgende:

«Vi blir veldig sårbare for grupper som ikke ønsker å tolke begrepene nøkternt, men tvert imot vil tolke en del av dem i «verste mening» og dermed trekke oss inn i en kulturkrig der de vil kunne si at vi har valgt side […] Museene har alltid vært politiske, men hvis vi skal beholde den høye og brede tilliten vi nyter i samfunnene våre, bør definisjonen på hva vi er nok legge oss mindre lagelig til for hugg.»


Kommentaren er hentet fra papirutgaven av Museumsnytt – nr. 3/2019. Kontakt redaksjonen for abonnement (kr. 300,- i året).

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse