Interpol åpner register over stjålet kunst

I løpet av året blir det mulig for publikum å søke i Interpols register over stjålet kunst, skriver Økokrims fagblad Miljøkrim.

Interpol

Appen med navnet ID-Art vil gi tilgang til en base med en betydelig mengde objekter fra hele verden. Politiets register over stjålet kunst blir åpent for alle. Tanken er at allmenn tilgang til basen vil gjøre det vanskeligere for en eier av stjålet kunst å hevde at han eller hun var ukjent med gjenstandens illegale opphav og historie, skriver politioverbetjent Kenneth Didriksen i Miljøkrim nr. 1-2019.

Mange oppklaringer

Bakgrunnen for tiltaket skal være at kunstbasen «Works of Art» har vært delvis åpen for aktører utenfor politiet i åtte år, noe som har gitt gode resultater. Eksterne aktører har utført mange søk i basen som har ført til oppklaring av tyverisaker og identifisering av stjålet kunst. Bare i første halvår 2018 ble det utført mer enn 52 000 søk av andre enn politiet. Kunstbasen «Works of Art» ble etablert i 1995, og siden 2011 har man kunnet søke Interpol om tilgang. (art. fortsetter under bildet)

STJÅLET TO GANGER: Munchs «Skrik» ble stjålet fra Nasjonalgalleriet i 1994 og fra Munch-museet i 2004. Foto: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo © Munch-museet / Munch-Ellingsen Gruppen / BONO, Oslo 2013. Foto: ©Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Bildesøk

Nå har Interpol altså jobbet fram en mobilløsning med lesetilgang for alle, uten søknad. I tillegg har man slått sammen eldre databaser, og koblet seg til kulturminnedatabasen til det italienske Carabinieri-politiet. Politiet i de enkelte land har fått mulighet til å sperre tilgangen til informasjon om objekter som av taktiske grunner ikke skal være offentlig.

I tillegg til tekstsøk er det i dette nye kunstregisteret også lagt til en mulighet for bildesøk, slik at basen kan gjenkjenne ulike detaljer på kunstverket og deretter foreslå mulig identitet/opphav. Didriksen minner derfor om betydningen av å ha foto av kunstverkene, i tilfelle de skulle bli stjålet. Han mener dette har blitt et unikt verktøy som gjør at Interpols 194 medlemsland nå kan jobbe enda mer effektivt med kunst- og kulturminnesaker.