Reportasjer
Glimt fra et tomt museum
Utdrag fra en bygningsantikvars fotodokumentering av museene i Stavanger under covid 19-stengningen våren 2020.
Nye tider
Kunstmusea er i endring, oppgjerets time er komen.
La Y stå … og museumsaktivisme
Da Henie Onstad Kunstsenter kastet seg ut i debatten om Y-blokka i fjor høst, var det på en litt uvanlig måte, til museum å være.
Hva skal til for å løfte museumsforskningen?
Kulturdepartementet mener forskningen i museene er for svak. Sektoren mener det samme, men opplever for mange hindringer på veien mot å bli bedre.
Korleis kan musea redde verda?
Klima og miljø har vore tema på fleire internasjonale museumskonferansar i det siste, og står definitivt på agendaen. Kva rolle kan musea ta i arbeidet for å redde verda, og kva grep kan ein ta for å bidra til å redusere klimagassutsleppa?
Med åpen slutt
Eller den usikre freden.
En reportasje om å lage utstilling på åtte uker.
HISTORIA OM VIKINGFUNNA
Soga om behandlinga av dei tre store vikingfunna i Noreg, dei best bevarte vikingskipa i verda, er over 100 år med kamp for å bevare skattene forsvarleg og i tråd med den internasjonale betydninga av funna.
Bronsealderobjekter går i oppløsning – reddes med penn og papir
På Nationalmuseet i København tegnes objekter fra den eldre bronsealderen for hånd. Med 0,1 millimeters nøyaktighet er illustrasjonene så presise at forskere skal kunne studere dem uten å måtte berøre dem, eller reise til Danmark.
Sårbart audiovisuelt materiale kan bli redda
Noko av det mest sårbare materialet til norske museum er arkiv med opptak av lyd og levande bilete. Utan ein digital redningsaksjon står mykje av dette i fare for å bli øydelagt. No kan denne aksjonen vere på trappene.
Lydopptak som notatblokk
Arkivet til Anno Norsk skogmuseum inneheld mellom anna lydopptak med om lag 400 informantar.
22 millioner over bord
Staten har brukt 22 millioner på å gjøre D/S Hestmanden i stand til å seile for egen maskin. Nå kan innsatsen være forgjeves.
Frå flukt til bygda
På Randsfjordmuseene blir historiene til unge innvandrarar til utstillinga MEG. Vegen frå forslag til prosjekt til utstilling har vore lærerik for mange.
Fra utskjelt til forbilde
I mange år ble Blaafarveværket kritisert i museumskretser for ikke å drive etter museale prinsipper. I år kunne museet motta sektorens egen hederspris Årets museum.
Jernbaneminner: – Det var et godt liv
Når historiene fra Rjukan og Tinnosbanen skal bevares for ettertiden, er det gjennom møter mellom eldre og yngre generasjoner.
Størst på face
Hardanger fartøyvernsenter har svimlande 88 192 følgjarar på facebooksida si, og slår Munch-museet, Nasjonalmuseet og danske Vikingeskibsmuseet i Roskilde langt ned i støvlane på SoMe-plattformen.
Tingene i den moderne verden
Ved å sette begrepspar som estetikk og kulturhistorie opp mot hverandre, går anmeldelsen av «1900-tallet – Gjenstander for det moderne livet» glipp av et sentralt poeng ved utstillingen, hevder kurator og direktør ved Drammens Museum Åsmund Thorkildsen.
Samisk kunst i NATURLIG KLIMA
Samisk kunstmagasin har fått nye lokaler i et gammelt forsvarsbygg. I Karasjok er det naturen som legger premissene, ikke et kostbart klimasystem.
Alt under samme tak
Kronologi og tverrfaglighet skal stå i sentrum når Nasjonalmuseet åpner sin nye samlingsutstilling på Vestbanen i 2020.
– Myndighetenes innblanding vil havne på historiens skraphaug
– Det som står på spill i Gdansk, er først og fremst museets troverdighet, sier historiker og førsteamanuensis Frode Færøy ved Norges Hjemmefrontmuseum (NHM) i Oslo.
KAMPEN OM ET MUSEUM I GDANSK
I Polen er verdenskrigen stadig politikk:
Et nytt, storslagent museum om andre verdenskrig er som en diger torn i øyet på en polsk konservativ regjering som ivrer etter å kontrollere kulturinstitusjoner. Det handler om en historiepolitisk agenda med nasjonalpatriotisme i sentrum - men også om tung politisk polarisering og gamle personkonflikter.
Den store skammen
I konfirmasjonsalderen lurte Lars Magne Andreassen på hvordan han skulle få operert kinnbeina sine for å se mindre samisk ut. I dag prøver han å finne ut av hva som fikk ham til å tenke slik.