Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
Museumsnytt anbefalerHelgeanbefalingen: bygd og kyst, herregårder, industri og brasiliansk mat

Helgeanbefalingen: bygd og kyst, herregårder, industri og brasiliansk mat

Jada, helgeanbefalingen! Og det på dagen da det nye Munchmuseet åpner, omsider. Dra dit. Men Museumsnytt må stoppe et annet sted.

Trofaste lesere av denne spalten vet at vi er uforutsigbare og subjektive så det holder, men også nokså opptatt av geografisk spredning og at det vi anbefaler skal være tilgjengelige for mange. Vi åpner dørene til litt mer ukjente rom i den store museumsverdenen. Noen ganger anbefaler vi en podcast, en nettside eller en bok. Men noen ganger må vi være litt stedbundne. Turen i dag går til ett museum – men et stort og desentralisert et. Det favner herregårder, fort, bygdetun, historisk teater, industri- og kystmuseum. Hva har Mysen, Hvaler, Skjeberg, Onsøy, Ørje, Halden, Fredrikstad, Moss og Sarpsborg til felles? Ja, de ligger alle i Viken, men det er det så mye som gjør. Riktig svar: De er alle representert med en avdeling i samme museum.

Pop up-museum og langbordsmiddager

Dagens helgeanbefaling er naturligvis: Østfoldmuseene. Ett ambisiøst og levende museum der det skjer masse rart og spennende. Nyskapende formidling, progressiv forskning,samarbeid med de fleste andre i norsk museumssektor og de fleste utenfor, pop up-museum og langbordsmiddager. Hurra og gratulerer!

Det virker som om gode ideer har gode vilkår på dette museet. Boka Ting&Tang (2016) er ett godt eksempel. Her får noen av museenes mange gjenstander komme til orde og fortelle spennende historier fra fylket. Tingene kan også oppleves og lyttes til på vandreutstillinger rundt omkring i regionen, og på Digitalt museum.

Bildet er fra prosjektet Kafe UMaMI et samarbeid mellom Sarpsborg Frivilligsentral og Borgarsyssel Museum.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse