Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
Museumsnytt anbefalerHelgeanbefalingen: All makt til periferien

Helgeanbefalingen: All makt til periferien

Hurra, helgeanbefalingen! Som vanlig totalt prisgitt enkvinnesjuryens innfall og hvor denne måtte befinne seg, mentalt og geografisk. Denne uka vil det si på bygda. Museumsnytt har vært utafor! I margingalposisjon. Vel, kanskje ikke det. Men vi har vært i utallige diskusjoner – like viktige som lange og uløselige – om utenforskap. Om det rare, skeive og «gale», om forskjellen på «de andre» og «oss» og om hvordan museene skal bli bli reelt demokratiske institusjoner som spikrer sporene etter oss alle og legger til rette for et mangfoldig offentlig ordskifte.

The seminar

Ukas anbefaling er todelt. For det første går den til et seminar. «The seminar». Oktoberseminaret. Merk dere det med en gang, kjekt å vite når dere om 20 år kommer til å bli spurt av jounalister om når dere oppdaget denne gamechangeren i norsk offentlighet. En trygg, intim scene for uventete, radikale tanker og ideer. Det er Valdresmusea og Randsfjordmuseet som har initiert seminaret. I fjor, i Valdres, var temaet «Skeiv på bygda». I år, på Hadeland, var temaet «psyk på bygda». Begynn allerede nå planlegging av turen til Valdres en torsdag og fredag i oktober i 2022.

Signert BH, Bokfestival og døgnåpent museum

Den andre delen av anbefalingen går til vertskapet for årets seminar. Et stort museum både i utstrekning og tanke- og handlekraft. Et museum som stadig fyller sine tun og vakre hjem med spennende stemmer og historier, og åpner ukjente rom, på Hadeland, på Dokka, i Lillehammer…
Dette er museum som jobber aktivt og seriøst med formidling av historie fra så vel middelalderen som 2. verdenskrig som nåtidig ungdomskultur og opplevelser av koronaepidemien. De har døgnåpent museum og er med på å lage bokfestival, skaffer og stiller ut en BH signert av erkefeminist Wenche Mühleisen og ønsker å etablere et institutt for det absurde. Vi heier vilt. Gratulerer, aldri hvilende Randsfjordmuseet.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser