Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
Museumsnytt anbefalerGrundig om framveksten av et museum

Grundig om framveksten av et museum

Peter Andreas Kjeldsberg, forteller grundig og innsiktsfullt om institusjonens historie fra dens spede begynnelse som lokalhistorisk museum i mellomkrigsårene.

Historien om Ringve Museum, Peter Andreas KjeldsbergPeter Andreas Kjeldsberg
HISTORIEN OM RINGVE MUSEUM
Museumsforlaget 2016
254 s. inkl. noter og bibliorafi

Tidligere direktør ved Ringve Musikkmuseum, Peter Andreas Kjeldsberg, forteller grundig og innsiktsfullt om institusjonens historie fra dens spede begynnelse som lokalhistorisk museum i mellomkrigsårene. Han følger oppbyggingen av samlingene fra ganske tilfeldige innkjøp av musikkinstrumenter til system og profesjonalisering av museet. Samtidig får leseren en bred presentasjon av to personer som har betydd mye for Ringve: Victoria Bachke som «var» museet og den arven hun ga videre til Jan Voigt som med kløkt og et bredt kontaktnett var med på å legge grunnlaget for samlingene slik de er i dag. Det er verdifullt for en leser å å få historien formidlet av en som selv begynte som omviser og som dermed har fulgt museets utvikling fra innsiden samtidig som han selv utviklet seg som fagperson. Kjeldsberg har vært knyttet til Ringve i 50 år og viser tidvis et personlig engasjement i teksten som er med på å levendegjøre historien. Dessuten er det mye å lære om musikkinstrumenter i boken. Undertegnede ble spesielt fascinert av historien om pianoharpen som med sin spesielle mekanikk og vakre utseende ble innkjøpt av Victoria Bachke i Paris i 1952. Historien sier også mye om viljen og drivkraften til denne kvinnen som fremdeles er litt av en legende knyttet til Ringve Musikkmuseum.

Nina HøyeAnbefalt av Nina Høye, konservator NMF/omvisningsleder ved Det kongelige hoff og medlem av Museumsnytts redaksjonsråd.

 

 

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Forrige artikkel
Neste artikkel
Annonse
Annonser