Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
Museumsnytt anbefalerFjellfiske i fortiden

Fjellfiske i fortiden

De elleve artiklene formidler ny innsikt i fangst av ørret og annen fjellfisk fra steinalderen og fram til 1800-tallet.

 

Red. Axel Mjærum og Elling Utvik Wammer
Fjellfiske i fortiden. Årtusener med svømmende rikdom
Portal forlag og Kulturhistorisk museum 2016
Innbundet 303 s.

Boka er en samling artikler fra ulike fagfelt innafor natur- og kulturhistorie som sammen søker å belyse temaet fjellfiske i fortiden i Sør-Norge. Fjellfiske har ifølge forfatterne både vært mangfoldig og viktig i tusenvis av år, og de elleve artiklene formidler ny innsikt i fangst av ørret og annen fjellfisk fra steinalderen og fram til 1800-tallet.

Boka er lettlest og retter seg både mot fagfolk og et bredere, interessert publikum. Figurer, tabeller, engelsk summary , appendix, stedsnavnregister og gode illustrasjoner, foto og kart, gjør boka velegnet både for «nerder», fagfolk, lekmenn og også de som ikke er så kjent i geografien.

Fagområdene strekker seg fra arkeologi og historie via DNA-forskning til zoologi, økologi og biologi. Her er brukt både arkeologiske utgravinger og funn, skatter fra historiske arkiv, DNA-prøver fra biologisk materiale, helleristninger og kart (listen er ikke uttømmende) som grunnlagsmateriale. Det er en styrke at så mange og ulike fagfelt har jobbet sammen for å gi et så bredt bilde som mulig av fjellfisket i Sør-Norge i fortiden. Boka avslutter med en noe pessimistisk epilog – som dog er et pluss i margen: Forfatterne trekker linjene fram til dagens virkelighet knyttet til kraftutbygging, naturinngrep, naturvern og kulturvern. Dette er viktige temaer og politikk som berører oss alle, både nasjonalt og lokalt, og som allerede preger årets valgkamp.

Anbefalt av Mia Krogh, arkeolog og museumsleder ved Varanger Samiske Museum. Medlem i Museumsnytts redaksjonsråd.

 

 

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser