Felles retningslinjer for 3D-digitalisering av kulturarven

Stadig flere museer jobber med 3D-digitalisering som en del av samlingsforvaltningen og formidlingen.

Person med VR-briller "inne i" et spill

Nå har det kommet retningslinjer for arbeidet fra EUs ekspertgruppe på digital kulturarv, hvor Kulturrådet bidrar. Deling og gjenbruk av digitale ressurser forutsetter omforente standarder og metoder for tilgjengeliggjøring, og en felles politikk for åpen lisensiering, skriver Kulturrådet på sine nettsider.

Museene i Norge bruker allerede 3D-digitalisering på flere måter i sitt arbeid, og DigitaltMuseum er tilrettelagt for 3D-objekter. Blant annet Østfoldmuseene og Tekniska Museet i Stockholm har tatt i bruk denne tjenesten. Videre har Bymuseet i Bergen fått midler for å 3D-dokumentere Damsgård Hovedgård og bygningene til det gamle leprahospitalet St. Jørgens, nå Lepramuseet. Den nye satsingen VirtueltMuseum skal blant annet samle museenes satsinger på formidling med 3D.