Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
KritikkEn historisk reise i digitalt format

En historisk reise i digitalt format

I Gjellestad story geleides vi gjennom et digitalt rekonstruert Gjellestad ved hjelp av animasjon, lyd og tekst. Resultatet er en lærerik, stemningsfull og engasjerende tidsreise som appellerer bredt.

Annonser

Gjellestad story tar oss med på en reise der vi kan besøke og utforske Gjellestad gjennom flere tidsepoker.

En digital tidsreise

Reisen starter med en animert introduksjonsvideo der vi følger to vikingskip på urolig hav, lyden av tordenskrall og musikk setter en dramatisk stemning. Turen leder oss inn i en svunnen tid, til et Gjellestad slik det så ut i vikingtiden.

Det første som møter oss er et oversiktsbilde og en introduksjon av områdets historie. Animasjon visualiserer hvordan hus kommer og går, gravhauger dukker opp, og hvordan området forandrer seg gjennom hundrevis av år. Vi geleides gjennom det digitale landskapet i fugleperspektiv, der vi flyr mellom hauger og hus, samtidig blir vi servert historier om tidsepoker, maktkamper og begravelser av falne høvdinger. Ønsker man å besøke et konkret sted, finnes det en kartfunksjon på nettsiden.

Skjermbilde: skip ute på et urolig hav
DRAMATISK: Vikingskip på reise over havet til musikk og tordenskrall setter en dramatisk stemning. Engasjerende og effektfull animasjon er gjennomgående i Gjellestad story.

Magisk mystikk og engasjerende stolpehull

Det digitale Gjellestad byr på mer enn bare et vikingskip, ved hjelp av digitale virkemidler settes skipet inn i en større historisk kontekst. Vi blir tatt med på en reise som starter i bronsealderen, fortsetter til vikingtid, og tar oss så videre til vår egen samtid. Korte videosnutter der arkeologer forteller om området og funn som er gjort, danner et klart bilde av Gjellestads rike forhistorie.

Du trenger ikke å ha arkeologisk bakgrunn eller være spesielt interessert for å bli revet med. Gjennom virkemidlene som video, musikk og andre lydeffekter, samt kort og lettfattelig tekst, er det enkelt å drømme seg bort i en historie om vikinger og en svunnen tid. Selv de mer tekniske arkeologiske aspektene ved Gjellestad story engasjerer i dette formatet. Gjellestad story byr nemlig på informasjon om funnene gjort hittil i utgravingene. Et aspekt som overrasker, er hvordan man kan bli fascinert av noe så enkelt som stolpehull – som egentlig bare er hull i bakken hvor stolper har stått plassert. Ved hjelp av georadar kan funn av slike stolper si mye om bebyggelsen som har vært på området, og husene kan rekonstrueres slik at vi får et innblikk i hvordan mennesker levde livene sine i vikingtid. Bildene og musikken hyller det hele inn i en slags magisk mystikk, og det er vanskelig å unngå følelsen av å være med på en oppdagelsesferd.

Skjermbilde: oversikt over område med gravhauger og bebyggelse
LANDSKAP: I fugleperspektiv ser vi hvordan gravhauger kommer og går og hvordan området har forandret seg gjennom forskjellige tidsepoker.

Første vikingskip på over 100 år

Etter å ha fått utforske området som gravhaugen lå på og samfunnet som skipet var en del av, får vi fremstilt selve Gjellestadskipet i 3D. Sist gang et vikingskip ble gravd ut var Osebergskipet i 1904, noe som gjør funnet av Gjellestadskipet til en stor historisk begivenhet (NIKU). Det er derfor spennende at vi kan se den arkeologiske utgravingen av skipet i sanntid. Det er også mulig å «bla bakover» til tidligere datoer, og på denne måten få presentert forskjellige stadier i utgravingen.

Skjermbilde: 3d-gjengivelse av Gjellestadskipet
SKIPET: Selve Gjellestadskipet åpnes i eget vindu, der det kan utforskes i 3D format.

Denne 3D-versjonen av skipet burde vært opplevelsens høydepunkt, men det er noe skuffende å ikke kunne utforske mer enn vi får. Skipet er tilgjengelig fra to perspektiver: ett utenfra hvor vi på avstand kan snu og vende på den digitale rekonstruksjonen og se den fra alle vinkler, og ett hvor vi står inne i skipet og kan se innsiden på nært hold. Denne delen av utstillingen har mye potensiale, men oppleves dessverre som litt uferdig og forvirrende. Det har kanskje noe å gjøre med at utgravingen er i prosess, og kanskje vil mer informasjon legges til på et senere tidspunkt. Til tross for dette byr funksjonen på spennende tolkninger av hvem som har vært gravlagt i skipet. Dette gjør de ved å sammenligne med tidligere utgravde skip.

Litt vanskelig navigering

Gjellestad story er en nytenkende og kreativ digital utstilling som engasjerer publikum i sin formidlingsmåte. Dessverre svekkes opplevelsen noe ved at navigeringen på området ikke fungerer helt optimalt. For det meste blir vi geleidet rundt, men et par steder er det lagt opp til egen utforsking med en funksjon tilsvarende Google Street View. På gårdstunet kan vi velge å gå i to retninger, hvor en av dem tar oss med på innsiden av et langhus. Her får vi en følelse av hvordan hverdagslivet kan ha artet seg, men dessverre det er begrenset hvor innholdsrik denne funksjonen er. Navigeringen oppleves knotete, og ved et par anledninger henger det hele seg opp. Ender man da opp tilbake til hovedrunden, risikerer man å bli sendt rundt den samme turen på nytt. Til tross for kartfunksjonen, er det ikke alltid logisk hvordan man finner frem til de forskjellige delene man ønsker å utforske. Her har Gjellestad story et forbedringspotensiale. En løsning kunne vært å ta i bruk spillteknologi for selve navigeringen slik at det ble en jevnere og mer behagelig opplevelse, fremfor den litt krøkkete Street View-funksjonen.

Skjermbilde: et "tun" med ildsted og bebyggelse

Skjermbilde: inne i et langhus med ildsted
BOSETNINGEN: Du kan utforske både utenfor og inne i bosetningen i Gjellestad.

Gjellestad story oppsummert

Til tross for svakhetene i navigering, litt lite informasjon i 3D-versjonen og en litt brå slutt, er Gjellestad story en ukomplisert og engasjerende reise. Vi geleides gjennom opplevelsen fra start til slutt, oppsøker den informasjonen vi vil og når vi har utforsket ferdig, reiser vi videre i eget tempo til neste hus eller gravhaug. Ekstra spennende er det også at Gjellestad story er et pågående prosjekt der man kan følge med på utgravingen og slik være med å «oppdage» Gjellestad sammen med arkeologene og de som jobber med de faktiske utgravingene. Fra første stund blir vi revet med av historien som formidles, og det er en fornøyelse å bli tatt med på denne stemningsfulle tidsreisen.

Pluss og minus:

Pluss: En stemningsfull, engasjerende og informativ digital utstilling
Minus: Litt tungvint å manøvrere seg rundt enkelte steder

Om utstillingen:

Hva: Gjellestad story:
En digital presentasjon av historien og det arkeologiske arbeidet ved Jellhaugen i Halden
Hvor: www.gjellestadstory.no/
Når: Lansert 17. januar 2020
Hvem: Viken fylkeskommune, Institutt for energiteknikk, Nordic Media Lab og Høgskolen i Østfold

Anmeldt av:

Carina Aasvang, Meriem Boulaziz og Ane Kristin Bang-Steinsvik. Masterstudenter ved Museologi og kulturarvstudier. UiO.


Anmeldelsen er skrevet av masterstudenter i Museologi og kulturarvstudier ved Universitetet i Oslo som del av en eksamensoppgave levert i desember 2020. Den publiseres på museumsnytt.no etter avtale med studentene.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser