Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev

Samisk tromme

Høstens gjenstand er en sjelden, samisk tromme fra 1600-tallet. Faktisk er det en gjenstand som ikke eies av noe norsk museum. Enn så lenge.

Tromma har vært hos RiddoDuottarMuseat i Karasjok siden 1979, men på utlån fra Danmark. Den tilhører formelt det danske kongehusets kunstsamling, som hører innunder Nasjonalmuseets samling. Låneavtalen går ut 1. desember 2021.

Halshugget for å ha utøvd ugudelig trolldomskunst

Trommen ble konfiskert av danske myndigheter i 1692. Eieren Anders Poulsen var en av dem som stod for retten i de såkalte trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Han var anklaget for å ha brukt trommen, som ble kalt runebomme, og gjennom den utøvd ugudelig trolldomskunst. Poulsen ble halshugget av det som omtales som en sinnsforvirret person før saken kom opp for retten.

Direktør ved RiddoDuottarMuseat Anne May Olli er ikke i tvil om at tromma hører til i Sápmi og må forbli der.

– Det er håpløst at vi må låne vår egen kulturarv. Bunnlinja er at den må være der den hører hjemme.

– Uverdig

Museet sendte i vår et eiendomskrav til Nasjonalmuseet.

– Vi fikk beskjed om at de skulle ta det opp internt. Så hørte vi ingenting. Jeg tok kontakt etter sommerferien, og fikk vite at de fortsatt jobber med saken. Tilbakemeldingen nå er at det er på departementsnivå. Det vil si langt over nivået til et bittelite samisk museum.

Museet har nå fått hjelp fra Sametinget.

– Dette er uverdig. Skal vi tigge og smile som snille jenter for å få beholde våre egne kulturgjenstander?, spurte daværende sametingspresident Aili Keskitalo i VG 9. oktober. Tidligere i høst skrev hun et brev til dronning Margrete der hun ba henne engasjere seg i tilbakelevering av den verdifulle trommen.

– Ment for det samiske folk

Olli forklarer at de har lite utstillingsarealer, men stiller ut tromma ved spesielle anledninger, og organiserer visning på forespørsel. De har hatt stor interesse fra mange hold, for eksempel fra studenter, kunstnere og håndverkere. Det viktigste for museet er at tromma er tilgjengelig for Sápmi.

– Tromma er ment for det samiske folk. Den er viktigst for oss selv, ikke nødvendigvis for hvem som helst. Om andre ønsker å se den når den ikke er utstilt, får de mulighet til det.

I november 2021, etter at Museumsnytt gikk i trykken, erklærte Nasjonalmuseet i Danmark at de ville at de ville gi fra seg eierskapet til trommen. 

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser